Όλα τα παιδιά μια Αγκαλιά

Μπορούμε όλοι να συνυπάρχουμε και να παίζουμε παρέα με ή χωρίς αμαξίδιο… απλώς αλλάζουμε το παιχνίδι!

Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά μια Αγκαλιά» δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού, για τα άτομα με αναπηρία. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας ενώ μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει 4.500 παιδιά.

Απευθυνόμενοι σε αυτές τις ηλικίες, είμαστε στο κατάλληλο στάδιο της συναισθηματικής ανάπτυξης του ατόμου όπου μπορούμε να διαμορφώσουμε στάσεις και συμπεριφορές. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τις ομαδικές δραστηριότητες, γνωρίζουν τι σημαίνει να ζεις με κινητική αναπηρία.

Οι δραστηριότητες του πρόγραμμα είναι βιωματικές, περιέχουν διάλογο αλλά και παιχνίδι και πραγματοποιούνται στη σχολική αίθουσα. Το σχολείο είναι ένα κοινωνικοποιητικός θεσμός, ένας συνδετικός κρίκος του περιβάλλοντος της οικογένειας και του σχολείου όπου οι δύο πλευρές συνεργάζονται και γίνονται πρότυπα για τα παιδιά. Το πρόγραμμα στοχεύει όχι μόνο στην εκπαίδευση παιδιών αλλά των γονέων και των εκπαιδευτικών ώστε να μάθουν πως θα καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά σε μία στάση ζωής που αποδέχεται, εντάσσει και «προσαρμόζει» την κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία.

Η αναπηρία προκαλεί έκπληξη και αμηχανία σε ένα μικρό παιδί και χρειάζεται χρόνος και καθοδήγηση για να μάθουν να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους και να εντάσσουν στην παρέα τους και τους συμμαθητές τους με αναπηρία. Μαθαίνουν να σέβονται και να συνυπάρχουν με τους συμμαθητές και τους φίλους τους που χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο για να είναι μαζί τους στο σχολείο και στο παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που βοηθά και τα ίδια τα παιδιά με κινητική αναπηρία να ενταχθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να μην αισθάνονται «αποκλεισμένα» από τις δραστηριότητες των φίλων τους.