Μονάδες Νευρομυϊκών παθήσεων

Το MDA Ελλάς έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει τρείς Ειδικές Μονάδες Νευρομυϊκών Παθήσεων σε μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) με στόχο την εξειδικευμένη ιατρική κάλυψη των ασθενών, χωρίς να πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικία τους.

Σκοπός των μονάδων είναι η κάλυψη των αναγκών των ασθενών και των οικογενειών τους μέσα από τη  συστηματική  παρακολούθηση έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή στη κοινότητα. 

Προτεραιότητά μας είναι τόσο η πρόληψη των επιπλοκών όσο και η κοινωνική – ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Η φιλοσοφία μας είναι: «ο γιατρός έρχεται στον ασθενή και δεν “ψάχνει” ο ασθενής το γιατρό». Αυτό διαφαίνεται από τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων. Σε ένα φιλικό, οικείο και απόλυτα προσβάσιμο χώρο συγκεντρώνεται το προσωπικό του νοσοκομείου σε προκαθορισμένες ώρες και μέρες της εβδομάδας, για την εξέταση των ασθενών.

Η πρώτη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων ανήκει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και  αποτέλεσε  καρπό της συνεργασίας με το MDA Ελλάς. Λειτουργεί από το 2002 στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου σε ανεξάρτητο οίκημά του, εκ βάθρων ανακαινισμένο και τεχνικά υπερσύχρονα εξοπλισμένο από το MDA Ελλάς. Δημιουργήθηκε με χορηγίες των: Όμιλος Lavipharm, Siemens AE Ηλεκτροτεχνικών Έργων & Προϊόντων, Γιώργος και Καίτη Δαυίδ, Οικογένεια Θανάση Λαβίδα, Coca Cola Hellas και Frigoglass ΑΒΕΕ. Tα έξοδα λειτουργίας της καλύπτονται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Στα 18 χρόνια λειτουργίας της, ο αριθμός των Μελών μας που παρακολουθούνται στα τακτικά ιατρεία της Μονάδας ξεπερνάει τα 370 άτομα. Τα Μέλη μας εξετάζονται ολιστικά με ένα σύνολο εξετάσεων τόσο κλινικών, όσο και παρακλινικών (σπιρομέτρηση, καρδιογραφήματα κ.α) στις οποίες υποβάλλονται κατά τη διάρκεια λίγων μόνο ωρών κάθε Τετάρτη πρωί. Τις  υπόλοιπες ημέρες, κατόπιν ραντεβού παρακολουθούνται έκτακτα περιστατικά κάθε ειδικότητας. Το πλεονέκτημα αυτού του είδους παρακολούθησης είναι ότι το κάθε Μέλος εξετάζεται από συγκεκριμένη ομάδα ιατρών, παρακολουθείται η πορεία του και υπάρχει πλήρως ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό. 

Πιο συγκεκριμένα, η Μονάδα διαθέτει τις εξής ειδικότητες:

 • Νευρολόγος
 • Καρδιολόγος
 • Πνευμονολόγος
 • Ορθοπεδικός
 • Ψυχίατρος
 • Φυσιοθεραπευτής
 • Νοσηλευτής
 • Κοινωνικός Λειτουργός
 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό της επίσκεψής σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Παναγοπούλου Πέννυ στα τηλέφωνα 210 7482334 και 213 2013656 ή στο e-mail: unitmn@otenet.gr

Η Δεύτερη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών  Παθήσεων Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2007 στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ σε ένα πλήρη ανακαινισμένο και εξοπλισμένο χώρο από τοMDA Ελλάς. Δημιουργήθηκε με την αποκλειστική χορηγία του κυρίου Δημήτρη Καλλιτσάντση, εις μνήμην των γονέων του και τα έξοδα λειτουργίας της καλύπτονται από το 2015 από το The Hellenic Initiative.

H Μονάδα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Β. Ελλάδας και όχι μόνο, καθώς δέχεται και ασθενείς από την ΄Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Στα 13 χρόνια λειτουργίας της, ο αριθμός των ατόμων με νευρομυϊκά νοσήματα που εξυπηρετούνται στη Μονάδα τριπλασιάστηκε, γεγονός που δείχνει πως εκτός από τους ασθενείς που εξυπηρετούνται στη Μονάδα της Αθήνας και άλλοι, νέοι ασθενείς, εμπιστεύονται τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας της Μονάδας μας. Σύνολο ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούνται ξεπερνάει τους 300, παιδιά και ενήλικες.

Η Δεύτερη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων εντάσσεται λειτουργικά και χωροταξικά στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, της οποίας Διευθύντρια είναι η Καθηγήτρια  Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας κ. Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου.Το συντονισμό της επιστημονικής ομάδας έχει η Διευθύντρια της Κλινικής και τα μέλη Δ.Ε.Π. του Α.Π.Θ.

Τα Μέλη μας εξετάζονται ολιστικά με ένα σύνολο εξετάσεων τόσο κλινικών, όσο και παρακλινικών (σπιρομέτρηση, καρδιογραφήματα κ.α) στις οποίες υποβάλλονται κατά τη διάρκεια λίγων μόνο ωρών κάθε Δευτέρα πρωί. Τις υπόλοιπες ημέρες, κατόπιν ραντεβού παρακολουθούνται έκτακτα περιστατικά κάθε ειδικότητας.

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους παρακολούθησης είναι ότι το κάθε Μέλος εξετάζεται από συγκεκριμένη ομάδα ιατρών, παρακολουθείται η πορεία του και υπάρχει πλήρως ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό. Οι ιατροί είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες, παίδων και ενηλίκων. 

Πιο συγκεκριμένα, η Μονάδα διαθέτει τις εξής ειδικότητες:

 • Νευρολόγος
 • Ορθοπεδικός
 • Καρδιολόγος
 • Πνευμονολόγος
 • Φυσιοθεραπευτής
 • Νοσηλευτής
 • Ωτορινολαρυγγολόγος

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό της επίσκεψής σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Σχορετσιανίτη Ελευθερία στο τηλέφωνο 2313 303534 ή στο e-mail: mnp_axepa@yahoo.g

Η τρίτη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων Πάτρας, ανήκει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας, σε έναν πλήρη ανακαινισμένο και εξοπλισμένο χώρο από το MDA Ελλάς. Η Μονάδα δημιουργήθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 23 Σεπτεμβρίου 2009 απορροφώντας περιστατικά που ήταν ήδη καταγεγραμμένα στις ήδη δύο προϋπάρχουσες μονάδες καθώς επίσης και περιστατικά που είχαν προσέλθει κατά καιρούς στη Νευρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π. και ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα παθήσεων. Η Μονάδα καλύπτει τις ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων  Πελοποννήσου και όχι μόνο. Σύνολικά ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούνται ξεπερνάει τους 260, παιδιά και ενήλικες.

Με επιστημονικό υπέυθυνο την Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής, καθηγήτρια κα Ελισάβετ Χρόνη MD, PhD και την ιατρική ομάδα που την πλαισιώνει στη προσπάθεια αυτή, εξυπηρετούνται εβδομαδιαίως συγκεκριμένος αριθμός ασθενών προσφέροντάς τους πλήρη ιατρικό έλεγχο από τις ειδικότητες που αφορούν τη πάθησή τους.

Τα Μέλη μας εξετάζονται ολιστικά με ένα σύνολο εξετάσεων τόσο κλινικών, όσο και παρακλινικών (ηλεκτρομυογράφημα, υπέρηχο νεύρων/μυών, σπιρομέτρηση, καρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα κ.α.) στις οποίες υποβάλλονται κατά τη διάρκεια πρωινού ωραρίου κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Τις  υπόλοιπες ημέρες, κατόπιν ραντεβού παρακολουθούνται έκτακτα περιστατικά κάθε ειδικότητας.

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους παρακολούθησης είναι ότι το κάθε Μέλος εξετάζεται από συγκεκριμένη ομάδα ιατρών, παρακολουθείται η πορεία του και υπάρχει πλήρως ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό. 

Πιο συγκεκριμένα, η Μονάδα διαθέτει τις εξής ειδικότητες:

 • Νευρολόγος
 • Ορθοπεδικός
 • Καρδιολόγος
 • Πνευμονολόγος
 • Φυσιοθεραπευτής
 • Νοσηλευτής
 • Λογοθεραπευτής

Επίσης σημαντικό στοιχείο της φροντίδας υγείας είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής εξειδίκευσης από την πολυεπιστημονική ομάδα και τα μέλη της οποίας έχουν εξειδικευτεί και αφοσιωθεί στη διερεύνηση και υποστήριξη ασθενών με παθήσεις νεύρων / μυών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό της επίσκεψής σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κο Κάσδαγλη Νίκο στο τηλέφωνο 2613 603251 ή στο e-mail: mdapatras@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ