Η ιστορία μας

Το MDA Ελλάς, είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2000, με σκοπό να βοηθήσει ολιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με νευρομυϊκές παθήσεις.

Φέτος, συμπληρώνονται 19 χρόνια λειτουργίας ενώ  σήμερα στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένα 1200 μέλη.

Κύριο μέλημά μας είναι να μπορούμε και παρέχουμε στα μέλη μας και τις οικογένειές τους την ηθική και υλικοτεχνική υποστήριξη που χρειάζονται ώστε, να έχει κάθε μέλος μας ισότιμες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής του ζωής.

Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε και λειτουργούμε 3 Ειδικές Μονάδες νευρομυϊκών παθήσεων σε κρατικά νοσοκομεία.

Το Νοέμβριο του 2002 ολοκληρώθηκε η Πρώτη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στην Αθήνα στο οποίο παρακολουθούνται ετησίως περίπου 420 παιδιά και νέοι. Στοχεύοντας στην αποκέντρωση και με σκοπό την εξυπηρέτηση των μελών μας στη Βόρεια Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2007 εγκαινιάστηκε η Δεύτερη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ»  στη Θεσσαλονίκη που εξυπηρετεί συνολικά 283 παιδιά και ενήλικες. 

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η Τρίτη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, με σκοπό την ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα των Μελών μας στη Νοτιοδυτική Ελλάδα όπου συνολικά παρακολουθούνται 180 παιδιά και ενήλικες.  Σήμερα συνολικά εξυπηρετούνται 400 περίπου παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις από τις υπάρχουσες μονάδες.

Το 2012 ολοκληρώσαμε έναν ακόμα μεγάλο στόχο «Το Σπίτι του MDA Ελλάς»! Πρόκειται για ένα πρότυπο Κέντρο, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της ανακουφιστικής φροντίδας, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.  Στους χώρους του παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, κοινωνική φροντίδα από την κοινωνική υπηρεσία του Σωματείου, εκμάθηση ανεξάρτητης διαβίωσης, επιμόρφωση, εκπαίδευση, θεραπευτική γυμναστική και ημερήσια παραμονή με όλη την απαιτούμενη φροντίδα γι’ αυτό, εφ’ όσον το επιθυμούν. 

Στα 19 χρόνια δράσης μας, έχουν δοθεί: ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια, χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια, γερανάκια, αναπνευστήρες, ηλεκτρικά αναβατόρια σκάλας, υδραυλικοί ανελκυστήρες, έχουν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί ράμπες σε εισόδους σπιτιών των Μελών μας, έχει γίνει διευθέτηση χώρων υγιεινής, κ.α.

Επόμενος στόχος: για την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των ενήλικων μελών μας, εργαζόμαστε για τη δημιουργία και λειτουργία μία νέας Ειδικής Μονάδας νευρομυϊκών παθήσεων για ενήλικες στην Αθήνα.

Το Όραμα του MDA Ελλάς για ισότιμη ένταξη των Μελών μας με νευρομυϊκές παθήσεις στην Ελληνική Κοινωνία  δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμπαράσταση της επιστημονικής κοινότητας, των χορηγών, των εθελοντών και των ιδιωτών που πιστεύουν στο έργο μας και ενισχύουν την υλοποίηση του. 

Διαβάστε επίσης:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ;
ΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ