Μια νέα προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη χρήση υφιστάμενων φαρμάκων για ομάδες ασθενών με σπάνιες νευρολογικές διαταραχές, αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο Radboud University Medical Center και το UMC του Άμστερνταμ οι οποίοι ηγούνται του προγράμματος και της σύμπραξης SIMPATHIC στην οποία συμμετέχουν 22 διεθνείς εταίροι μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η καινοτόμος μέθοδος.

Παραδοσιακά τα φάρμακα σχεδιάζονται και αναπτύσσονται με στόχο μια πάθηση κάθε φορά, γεγονός που επιφέρει μεγάλο κόστος αλλά και καθυστερήσεις. Μέχρι να λάβουν οι ασθενείς ένα νέο φάρμακο συχνά παρεμβάλλεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την νέα μέθοδο που δημιούργησε η σύμπραξη SIMPATHIC θα επιταχύνεται η χρήση των υφιστάμενων φαρμάκων και για άλλες παθήσεις μέσα από τον έλεγχο των ιστών που θα προέρχονται από ασθενείς. Αρκεί ένα σωληνάριο αίματος από τον ασθενή ή ένα μικρό κομμάτι ιστού από το δέρμα του. Τα βιολογικά αυτά υλικά περιέχουν βλαστοκύτταρα τα οποία οι ερευνητές θα καλλιεργούν για να μετατραπούν σε νευρικά κύτταρα. Εν συνεχεία, θα δοκιμάζουν πώς αυτά ανταποκρίνονται σε διάφορα υφιστάμενα φάρμακα.

Αν οι ερευνητές παρατηρήσουν θετική επίδραση από τα φάρμακα, θα σχεδιάσουν μια κλινική μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν γκρουπ ασθενών με διαφορετικές παθήσεις αλλά με παρεμφερή κλινικά συμπτώματα. Με δεδομένο ότι τα υφιστάμενα φάρμακα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, οι πειραματικές δοκιμές σε ζωικά μοντέλα δεν θα είναι απαραίτητες, γεγονός το οποίο επιταχύνει σημαντικά την χρήση των φαρμάκων σε νέες εφαρμογές και μειώνει τα ερευνητικά κόστη σημαντικά.

Ο Project leader και καθηγητής Βιοπληροφορικής  Peter-Bram’t Hoen από το Radboudumc εξηγεί : « Το project θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της ανακάλυψης, της αξιολόγησης και της έγκρισης νέων εφαρμογών για τα υφιστάμενα φάρμακα».

Η Project leader και παιδίατρος, Βιοχημικός και Γενετίστρια καθηγήτρια Clara van Karnebeek του πανεπιστημίου UMC του Άμστερνταμ, προσέθεσε : «Επιπροσθέτως, θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην φροντίδα των ασθενών με νευρολογικά νοσήματα, με το να επιταχύνει την διαθεσιμότητα του φαρμάκου για αυτές τις εκφυλιστικές νόσους».

Η σύμπραξη SIMPATHIC (SIMPATHIC Consortium) αποτελείται από 22 εταίρους, μεταξύ των οποίων ερευνητικές ομάδες από το Radboudumc, UMC του Άμστερνταμ καθώς και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα στην Ευρώπη και τον Καναδά, Ευρωπαϊκούς Συλλόγους Ασθενών, εταιρείες κι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο υποδομών. Η καινοτόμος προσέγγιση της σύμπραξης αναμένεται να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Το MDA Ελλάς συμμετέχει στο SIMPATHIC Consortium μέσα από την Ευρωπαϊκή ομάδα Euro-DyMA (για τις Μυοτονικές Δυστροφίες) της οποίας αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τους συνδέσμους:

https://www.radboudumc.nl/en/news-items/2023/8-8-million-euros-for-accelerated-drug-repurposing-for-rare-neurological-disorders

https://www.amsterdamumc.org/en/research/institutes/amsterdam-neuroscience/news/8.8-million-euros-for-accelerated-drug-repurposing-for-rare-neurological-disorders-1.htm

 

Comments are closed.