Η Roche και η θυγατρική της Genentech ξεκινούν κλινική δοκιμή Φάσης 2/3 για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του GYM329 (RO7204239), ενός ερευνητικού αντισώματος κατά της μυοστατίνης, σε συνδυασμό με το Evrysdi (risdiplam) σε παιδιά με νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA).

Η δοκιμή MANATEE έχει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, 36 ασθενείς, ηλικίας 2 έως 10 ετών, θα εξεταστούν για να προσδιοριστεί η καλύτερη δόση του GYM329 για περαιτέρω έλεγχο. Αυτό το μέρος της δοκιμής θα πραγματοποιηθεί σε 15 κλινικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο δεύτερο μέρος, 144 ασθενείς θα ταξινομηθούν τυχαία σε εικονικό φάρμακο ή στο GYM329, στην προηγουμένως καθορισμένη δόση, που θα χορηγείται υποδόρια (κάτω από το δέρμα) κάθε τέσσερις εβδομάδες. Όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν μια ημερήσια δόση Evrysdi.

Η μελέτη είναι ανοιχτή σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει ποτέ θεραπεία ή που είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία με Evrysdi, Spinraza (διατίθεται στην αγορά από την Biogen) ή Zolgensma (διατίθεται στην αγορά από τη Novartis) και που μπορούν να περπατήσουν ανεξάρτητα.

Οι εγγραφές για το πρώτο μέρος αναμένεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ το μέρος 2 μπορεί να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2023. Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δοκιμή θα πρέπει να το συζητήσουν με τους γιατρούς τους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια εγγραφής θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο ForPatients της Roche τις επόμενες εβδομάδες.

Η SMA προκαλείται από χαμηλά έως καθόλου επίπεδα SMN, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για την υγεία των κινητικών νευρώνων και των μυών, λόγω μεταλλάξεων στο γονίδιο SMN1. Ένα «εφεδρικό» γονίδιο, το SMN2, είναι ικανό να παράγει SMN. Ωστόσο, μια μικρή διαφορά στην αλληλουχία DNA του περιορίζει την ποσότητα του λειτουργικής SMN που παράγει στο 10%-15%.

Οι επί του παρόντος εγκεκριμένες θεραπείες για την SMA, συμπεριλαμβανομένου του Evrysdi, λειτουργούν αυξάνοντας την παραγωγή λειτουργικής πρωτεΐνης SMN.

Συγκεκριμένα, το Evrysdi δρα μέσω του γονιδίου SMN2 για να ενισχύσει την παραγωγή της ενεργής πρωτεΐνης SMN, η οποία είναι εξασθενημένη στην SMA. Αυτές είναι γνωστές ως θεραπείες στόχευσης στην SMN.

Η μυοστατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους μύες όπου δρα φυσικά για την πρόληψη της υπερανάπτυξης των σκελετικών μυών, εκείνων που χρησιμοποιούνται για εκούσια κίνηση. Σε προκλινικές καθώς και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, η αναστολή της μυοστατίνης οδήγησε σε σημαντική αύξηση της μυϊκής μάζας.

Ο συνδυασμός θεραπειών που έχουν διαφορετικούς τρόπους δράσης μπορεί να ενισχύσει την κινητική λειτουργία και τη συνολική θεραπευτική απόδοση στα παιδιά με SMA.

Η Roche σκοπεύει να αξιολογήσει τη συνδυαστική θεραπεία και σε άλλες ομάδες ασθενών με SMA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να περπατήσουν χωρίς βοήθεια, όπως και σε ευρύτερο φάσμα ηλικιών.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.sma-europe.eu/news/roche-to-start-manatee-a-global-combination-study-in-early-2022/

Comments are closed.