Ονομ/νυμο: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.
Όνομα πατρός : Ιωάννη Γκιάτης
Όνομα μητρός : Αικατερίνη Σταματοπούλου
Ημ. Γέννησης : 7/9/86 Τηλ . 6980793621
Τόπος κατοικίας: Πειραιάς (Υψηλάντου 65 )
Σπουδές : Απόφοιτος σχολής Λογοθεραπείας
Σε ηλικία 14 ετών διαγνώστηκε η αναπηρία μου που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και συγκεκριμένα το σύνδρομο stiff person syndrome.
Είμαι αθλήτρια κολύμβησης του αθλητικού σωματείου Α.με.Α , ¨ΤΥΡΤΑΙΟΣ¨. Προπονητής μου είναι ο κ. Μιχάλης Νικόπουλος συνοδός μου η κ. Ανθη Ζουμπλιού . Οι προπονήσεις μας γίνονται στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ και στο Παπαστράτειο .
Από το 2012 λαμβάνω μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης ΑΜεΑ.
Είμαι κάτοχος των Πανελληνίων ρεκόρ στην κατηγορίας S3 στα 50μ. και 100μ.
ελεύθερο και 50μ. ύπτιο.
Από το 2013 είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας, της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας
Α.Με.Α.
Οι διεθνείς μου συμμετοχές μέχρι σημερα είναι :
- Στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες το 2014 στην Ολλανδία(Eidhoven)(7η θέση στα 50 υπτιο) , στο διεθνές τουρνουά του Βερολίνου το 2015 και στους Παγκόσμιους αγώνες το 2015 στην Αγγλία (Glaskow) όπου κατέλαβα την 6η θέση στα 100m ελεύθερο, την 9η θέση στα 50 ύπτιο και την 8η θέση με την ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ50μ.
- Στους διεθνείς αγώνες κολύμβησης που έγιναν στις 19 Μαρτίου στην Νάουσα (2015 )όπου συμμετείχα στα 50μ Ελεύθερο με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και επίδοση 0,51 ,είχα 4η θέση στον κόσμο και 3η στην Ευρώπη και στα 50 μ Υπτιο την 5η θέση στον παγκοσμιο ranking list και 3η στην Ευρώπη.
- Στο Ευρωπαικό στην Funshal το 2016 στο τελικό του αγωνίσματος, κατέκτησα στα 50 m ύπτιο τη 2η θεση (λαμβάνοντας το αργυρό μετάλλιο) στα 100 m ελεύθερο την 3η θεση (λαμβάνοντας το χάλκινο μετάλλιο) , καθώς και στα 50 m ελεύθερο την 2η θεση (αργυρό μετάλλιο) .
- Στους Παολυμπιακούς αγώνες του Rio2016 στα 100 m Ελεύθερο κατέκτησα την 3η θέση στην πρώτη σειρά, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Παράλληλα, η επίδοσή μου στο πρώτο πενηντάρι του αγωνίσματος στα 50 m ύπτιο με κατέταξε στην την 5η θέση με επίδοση 58:33’’
- Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό , (Mexiko City 2018 ) ,κατέκτησα την 2η θέση στα 50 m ελευθερο , (λαμβάνοντας το αργυρό μετάλλιο) , την 3η θεση στα 100m ελεύθερο(λαμβάνοντας το χάλκινο μεταλλιο ) και την 2η θεση (αργυρό μετάλλιο)
- Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Δουβλίνο (2018 ) , έχοντας ανέβει κατηγορία , από s3 στην κατηγορία s4 . Ελαβα χρυσό μετάλλιο , κατακτώντας τη 1η θεση στα 50 m ύπτιο. Επίσης στα 50m ελεύθερο την 4η θέση.
Άμεσοι στόχοι μου είναι η διεκπεραίωση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος το έτος 2019 και οι Παραολυμπιακοί αγώνες στο Tokyo το 2020