Χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή της
Πριν το γεύμα
- Ο φροντιστής πρέπει να κάθεται απέναντι ή δίπλα από τον ασθενή, προκειμένου να διασφαλιστεί σωστή συνεργασία.
- Διασφαλίστε κατάλληλη στάση σώματος – τοποθετείστε τον κορμό κατακόρυφα και ίσια, στηρίζοντας ευθεία το κεφάλι και τα πόδια.
- Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συσκευές υποβοήθησης κοντά σας.
- Μην καταναλώνετε τροφή που δεν μπορεί να καταπιεί ο ασθενής.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος
- Το γεύμα πρέπει να γίνει ευχάριστη εμπειρία για τον ασθενή.
- Παρέχετε βοήθεια όταν είναι απαραίτητη, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
- Μειώστε τους περισπασμούς από το γύρω περιβάλλον, για την αποφυγή σύγχυσης.
- Χρησιμοποιείστε ποσότητες ανάλογες ενός μικρού κουταλιού και παρακολουθείτε τις κινήσεις κατάποσης στο λαιμό πριν δώσετε επόμενη ποσότητα.
- Αποφύγετε την ανάμιξη διαφορετικών τροφίμων.
- Ενθαρρύνετε το κλείσιμο του στόματος εφόσον έχετε δώσει μόλις την κουταλιά. Να μην χρησιμοποιούνται τα δόντια για να παραλάβουν την τροφή από το κουτάλι.
- Ενθαρρύνετε την κατάποση πολλές φορές, προκειμένου να καθαρίσει ο λαιμός από τροφή, ειδικά όταν ακούτε περίεργη φωνή, που μπορεί να συνεπάγεται υπολείμματα τροφής στη στοματική κοιλότητα.
Μετά το γεύμα
- Μην αφήνετε μόνο τον ασθενή με γεμάτη τη στοματική κοιλότητα.
- Διατηρείστε την ίδια στάση σώματος για 30-90 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, για την διευκόλυνση της πέψης.
- Διασφαλίστε στοματική υγιεινή, η οποία επηρεάζει τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, την άνεση και την ποιότητα ζωής. Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με πνευμονίες, που προέρχονται ενδεχομένως από μικρόβια της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών, όταν αυτά δεν καθαρίζονται σωστά.