ΙΟΥΝΙΟΣ : ΜΗΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ GRAVIS

 

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την Μυασθένεια Gravis. Πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή που οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία των σκελετικών μυών ενώ μπορεί να προσβληθούν οι μύες που ελέγχουν τα μάτια, τις εκφράσεις του προσώπου, καθώς και την ομιλία, την κατάποση, τη μάσηση ή ακόμη και την αναπνοή. H MG συχνά συνοδεύεται από ανωμαλίες στον θύμο αδένα όπως υπερπλασία ή και θύμωμα.

Η σοβαρότερη επιπλοκή της μυασθένειας είναι η μυασθενική κρίση, μια κατάσταση απειλητική για την ζωή του ασθενούς καθώς προσβάλλονται οι αναπνευστικοί του μύες και προκαλείται αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η διάγνωση της Μυασθένειας Gravis συχνά καθίσταται δύσκολη επειδή τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να υποχωρήσουν προσωρινά μετά από ανάπαυση ή ύπνο αλλά επίσης επειδή είναι κοινά με συμπτώματα άλλων νευρομυϊκών παθήσεων. Η Μυασθένεια Gravis έχει επίπτωση στον πληθυσμό 2,5 έως 20 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ανά έτος.

Η πλειοψηφία των ατόμων με MG (85%) εμφανίζουν αντισώματα κατά των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί τη μυϊκή σύσπαση. Οι υποδοχείς της ακετυλοχολίνης βρίσκονται στην νευρομυϊκή σύναψη στο σημείο δηλαδή όπου γίνεται η μεταβίβαση της νευρομυϊκής διέγερσης.  Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν αντισώματα κατά της MUSK (muscle specific tyrosine kinase)  που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας της νευρομυικής σύναψης, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται αντισώματα κατά της πρωτεΐνης LRP4 (low-density lipoprotein (LDL) receptor related protein 4).

Η θεραπεία της Μυασθένειας Gravis περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων κατά της ακετυλοχολινεστεράσης, τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, την πλασμαφαίρεση, θυμεκτομή, τη χορήγηση ανοσοσφαιρίνης και τη χορήγηση νέων στοχευμένων φαρμάκων (πχ χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία νέα φάρμακα  που βρίσκονται στη φάση τρία της αξιολόγησης στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών και αναμένουν έγκριση άδειας κυκλοφορίας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου φαρμάκων (EMA).

Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πρόοδο και εξέλιξη στην διαχείριση της νόσου καθώς τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που νοσούν από Myasthenia Gravis είναι πολλά: Η καθυστερημένη διάγνωση, η συλλογή δεδομένων σχετικών με τα συμπτώματα των ασθενών μέσα από την δημιουργία ενός Μητρώου προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή μιας σταθερής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και πρόσβασης στις διαθέσιμες και καινοτόμες θεραπείες καθώς και  η ψυχολογική υποστήριξη, είναι μερικά από τα ζητούμενα.

 

 

 

3 Responses to " ΜΗΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ MYASTHENIA GRAVIS (MG) "

  1. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mdahellas.gr/2023/06/13/μηνασ-ενημερωσησ-και-ευαισθητοποιησ/ […]

  2. Ο/Η Scuba diving koh tao λέει:

    … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mdahellas.gr/2023/06/13/μηνασ-ενημερωσησ-και-ευαισθητοποιησ/ […]

  3. Ο/Η laya222 λέει:

    … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mdahellas.gr/2023/06/13/μηνασ-ενημερωσησ-και-ευαισθητοποιησ/ […]