Χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή της

 

Πριν το γεύμα

  • Ο φροντιστής πρέπει να κάθεται απέναντι ή δίπλα από τον ασθενή, προκειμένου να διασφαλιστεί σωστή συνεργασία.
  • Διασφαλίστε κατάλληλη στάση σώματος – τοποθετείστε τον κορμό κατακόρυφα και ίσια, στηρίζοντας ευθεία το κεφάλι και τα πόδια.
  • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συσκευές υποβοήθησης κοντά σας.
  • Μην καταναλώνετε τροφή που δεν μπορεί να καταπιεί ο ασθενής.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος

  • Το γεύμα πρέπει να γίνει ευχάριστη εμπειρία για τον ασθενή.
  • Παρέχετε βοήθεια όταν είναι απαραίτητη, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
  • Μειώστε τους περισπασμούς από το γύρω περιβάλλον, για την αποφυγή σύγχυσης.
  • Χρησιμοποιείστε ποσότητες ανάλογες ενός μικρού κουταλιού και παρακολουθείτε τις κινήσεις κατάποσης στο λαιμό πριν δώσετε επόμενη ποσότητα.
  • Αποφύγετε την ανάμιξη διαφορετικών τροφίμων.
  • Ενθαρρύνετε το κλείσιμο του στόματος εφόσον έχετε δώσει μόλις την κουταλιά. Να μην χρησιμοποιούνται τα δόντια για να παραλάβουν την τροφή από το κουτάλι.
  • Ενθαρρύνετε την κατάποση πολλές φορές, προκειμένου να καθαρίσει ο λαιμός από τροφή, ειδικά όταν ακούτε περίεργη φωνή, που μπορεί να συνεπάγεται υπολείμματα τροφής στη στοματική κοιλότητα.

Μετά το γεύμα

  • Μην αφήνετε μόνο τον ασθενή με γεμάτη τη στοματική κοιλότητα.
  • Διατηρείστε την ίδια στάση σώματος για 30-90 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, για την διευκόλυνση της πέψης.
  • Διασφαλίστε στοματική υγιεινή, η οποία επηρεάζει τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, την άνεση και την ποιότητα ζωής. Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με πνευμονίες, που προέρχονται ενδεχομένως από μικρόβια της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών, όταν αυτά δεν καθαρίζονται σωστά. 

Comments are closed.